Niestety w Octavkach nie ma korektora siły hamowania. Zobacz czy przypadkiem nie masz zagiętego jakiegoś przewodu hamulcowego pod samochodem i wymień przewody gumowe przy tylnej belce bo one potrafią puchnąć i zmniejsza się ich przekrój.
Wymiana rozrządu 1.9 TDI 90KM
Zwiń
X
-
Wymiana rozrządu 1.9 TDI 90KM
Witam,
Wiem, że temat rozrządu był poruszany wielokrotnie.
Moja O1 to rocznik 2004.04, z silnikiem 1,9tdi 90km, z jedną pompą.
Jej przebieg to 112 kkm.
Wg książki serwisowej wymiana przy 150 kkm.
Po tym co tu przeczytałem, już nic nie mogę zrozumieć.
Historia w tych silnikach podobno była taka, że w tych przed 2001 wymieniało się co 60tys, potem ulepszyli rozrząd, że zmiana była po 90tys. a teraz w książce mam napisane, że po 150tys. z jedną pompą, a na pompowtryskiwaczach po 120tys.
Czy może mi ktoś odpowiedzieć, jaki jest właściwy przebieg do wymiany??
Pzdr.
-
-
Z ciekawości podzielę się z Wami odpowiedzią jaką otrzymałem od Skody Auto Polska.
Szanowny Panie. Producent samochodów, poprzez zapis w Książce serwisowej, informuje Klientów, że pasek rozrządu należy wymienić, w zależności od modelu auta, np. co 150 000 km. Należy tutaj dodać, iż Producent ma na myśli normalne, czyli nieintensywne, czy też – co się wcale nie rzadko zdarza, nawet ekstremalne eksploatowanie pojazdu. Tak więc termin ten jest obligatoryjny i zdaniem Producenta nie należy go przekraczać. Mając jednocześnie na uwadze fakt, że jest to newralgiczny elementem samochodu, Producent dopuszcza jego wcześniejszą inspekcję, której może dokonać serwis na podstawie wizualnej oceny elementu. Partner Serwisowy ©koda Auto, kiedy stwierdza organoleptycznie nadmierne zużycie paska - sugeruje Klientowi jego wymianę. Jest to działanie na rzecz ochrony interesu Klienta, uzasadnione z punktu widzenia ekonomicznego, a także technicznego. W autach eksploatowanych w trudnych warunkach (wyłącznie ruch miejski, częste i gwałtowne zmiany prędkości obrotowej silnika itp.) pasek rozrządu warto wymieniać wcześniej i częściej, skracając jego przebieg nawet o 50%. Należy przy tym pamiętać, że okres między wymianami paska rozrządu podany przez Producenta, nie jest udzieloną na niego gwarancją. Jest jedynie zalecanym okresem wymiany. Analogicznie rzecz ma się z rolkami napinającymi. Producent zaleca obligatoryjną wymianę tych elementów przy przebiegu 120 000, ale odnosi to do przypadku samochodu eksploatowanego w normalnych warunkach i bez przeciążeń. Zatem warto poddać te elementy (pasek i rolki) wcześniejszej kontroli, po to by zapobiec nieprzyjemnym i brzemiennym konsekwencjom (technicznym, a w konsekwencji także ekonomicznym) ich uszkodzenia. Warto też przy tej okazji wymienić pompę wody, która może w przyszłości stać się bezpośrednią przyczyną zerwania paska (poprzez zatarcie się pompy wody). Z wyrazami szacunku Zespół INFO
Dodam tylko, że służbowo jeżdże c-maxem i tam jest wymiana po 160tys km i tak też serwis wymienia, więc zupełnie nie rozumiem ściemniania jakie stosuje skoda.
A pasek wymienie, przed 120tys
Dzięki za pomoc. Pzdr.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez slawmax.....
Dodam tylko, że służbowo jeżdże c-maxem i tam jest wymiana po 160tys km i tak też serwis wymienia, więc zupełnie nie rozumiem ściemniania jakie stosuje skoda.
A pasek wymienie, przed 120tys
Dzięki za pomoc. Pzdr.
opel tez stosowal taki chwyt marketingowy (120tkm) i zle na tym wyszedl. zmienili na 90tkm
Komentarz
-
-
U mnie wymiana paska wg instrukcji powinna nastapić po 60 tkm ale jak ostatnio wymieniałem to mechanior zaordynował mi komplet rozrzadu na 90 tkm bo one są takie same tyle że ten drugi wykonany jest z wytrzymalszych materiałów.
Co do forda c-maxa to mam przekonanie graniczące z pewnością że tam jest łańcuch, tak jak w focusie.
Komentarz
-
Komentarz